elke_boerenkaas_is_uniek_boerenkaasmaand

ELKE BOERENKAAS IS UNIEK, DAT MAAKT DEZE KAAS ZO BIJZONDER

Wat is boerenkaas?

In ons land zijn 20.000 boeren met koeien, geiten en schapen die melk geven. Die melk gaat naar de fabriek om zuivelproducten van te maken, zoals kaas, yoghurt en boter. Er zijn nog maar 250 boeren in Nederland die kaas op hun eigen boerderij maken: boerenkaas. Dat is dus heel bijzonder! Aan de basis van boerenkaas ligt onbehandelde melk.

Hoe wordt boerenkaas gemaakt?

Boerenkaas maken begint bij het melken van koeien, geiten en schapen. Dat moet heel zorgvuldig en schoon gebeuren, want de melk moet van de allerbeste kwaliteit zijn. Voor 1 kilo kaas is ongeveer 10 liter koeien- of geitenmelk nodig of 6 liter schapenmelk. Alle boeren doen hun best om hier de lekkerste kaas van te maken, met ieder zijn eigen recept. Dat is behoorlijk zwaar werk, want dat gebeurt grotendeels met de hand. Maar gelukkig krijgen boeren ook hulp van apparaten en machines.

Jonge versus oude kaas

Kaas is pas klaar als hij lang genoeg bewaard is. Kaas moet namelijk rijpen. Hoe langer een kaas rijpt, hoe sterker de smaak. Jonge kaas eet je ongeveer 4 weken nadat de boer de kaas gemaakt heeft . Oude kaas is bijna een jaar oud. Met al die verschillende soorten en leeft ijden kaas is er dus veel keus in boerenkaas. De ene boer is het meest trots op zijn boeren gatenkaas, de ander op zijn boeren geitenkaas met basilicum uit eigen tuin. Elke boerenkaas is uniek, dat maakt deze kaas zo bijzonder.

Ambachtelijke boerenkaas

Boerenkaas maken is een ambacht dat je alleen in de praktijk kunt leren. Vroeger werd een leerling die de basisvaardigheden van kaasmaken beheerste een gezel genoemd. Na het afl eggen van de meesterproef was de ambachtsman meester. Eigenlijk gaat dit nu nog steeds zo. Boerenkaas maken is een vak dat van generatie op generatie wordt overgedragen.

Weetjes_over_kaas_gemaakt_op_de_boerderij_boerenkaasmaand

Weetjes over kaas gemaakt op de boerderij

Dat er ontelbaar veel soorten kaas bestaan, kaas van de boerderij altijd ambachtelijk wordt gemaakt en dat kaas heel erg lekker is, hoeven we...

Lees verder

Volg Ons

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf 10KG kazen, gemaakt op de boerderij!

  • Marketingtoestemmingen Boerenkaasmaand is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Boerenkaasmaand, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.