Hoe_weet_je_of_je_echte_boerenkaas_in_handen_hebt_boerenkaasmaand

Hoe weet je of je echte boerenkaas in handen hebt?

Om de kwaliteit van boerenkaas te garanderen worden verschillende keurmerken gebruikt waaraan je kunt zien of kaas ook écht boerenkaas is.

GTS

Boerenkaas is een Europees beschermde naam middels GTS: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De belangrijkste kenmerken zijn dat de kaas van rauwe melk op de boerderij wordt gemaakt. Dit levert de boerenkaas zijn rijke smaaksensatie.

Kaas van de Boerderij

Kaas met dit keurmerk is echt op de boerderij gemaakt. Vaak heeft de melk tijdens de bereiding een warmtebehandeling ondergaan. Op het kaasmerk staat aangegeven of de kaas van rauwe melk is gemaakt of de melk is behandeld: gethermiseerd (verwarmd tot tenminste 40°C) of gepasteuriseerd (verwarmd tot tenminste 72°C)

Echte Boerderijzuivel

Dit keurmerk geeft de garantie dat zuivelproducten anders dan kaas – zoals yoghurt, vla, karnemelk en boter – ook echt op de boerderij zijn gemaakt van eigen koeien, geiten en schapen.

Immaterieel erfgoed

Sinds 2017 is het ambacht ‘boerenkaas maken’ opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Deze inventaris is bedoeld als steun voor gemeenschappen om tradities toekomstbestendig te maken. Zo houden we de traditie van boerenkaas maken dus in stand. Zodat we hier ook in de toekomst van kunnen blijven genieten!

Weetjes_over_kaas_gemaakt_op_de_boerderij_boerenkaasmaand

Weetjes over kaas gemaakt op de boerderij

Dat er ontelbaar veel soorten kaas bestaan, kaas van de boerderij altijd ambachtelijk wordt gemaakt en dat kaas heel erg lekker is, hoeven we...

Lees verder

Volg Ons

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf 10KG kazen, gemaakt op de boerderij!

  • Marketingtoestemmingen Boerenkaasmaand is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Boerenkaasmaand, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.