
Hoe weet je of je echte boerenkaas in handen hebt?
Om de kwaliteit van boerenkaas te garanderen worden verschillende keurmerken gebruikt waaraan je kunt zien of kaas ook écht boerenkaas is.
GTS
Boerenkaas is een Europees beschermde naam middels GTS: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De belangrijkste kenmerken zijn dat de kaas van rauwe melk op de boerderij wordt gemaakt. Dit levert de boerenkaas zijn rijke smaaksensatie.
Kaas van de Boerderij
Kaas met dit keurmerk is echt op de boerderij gemaakt. Vaak heeft de melk tijdens de bereiding een warmtebehandeling ondergaan. Op het kaasmerk staat aangegeven of de kaas van rauwe melk is gemaakt of de melk is behandeld: gethermiseerd (verwarmd tot tenminste 40°C) of gepasteuriseerd (verwarmd tot tenminste 72°C)
Echte Boerderijzuivel
Dit keurmerk geeft de garantie dat zuivelproducten anders dan kaas – zoals yoghurt, vla, karnemelk en boter – ook echt op de boerderij zijn gemaakt van eigen koeien, geiten en schapen.
Immaterieel erfgoed
Sinds 2017 is het ambacht ‘boerenkaas maken’ opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Deze inventaris is bedoeld als steun voor gemeenschappen om tradities toekomstbestendig te maken. Zo houden we de traditie van boerenkaas maken dus in stand. Zodat we hier ook in de toekomst van kunnen blijven genieten!