
Pittige boerenkaasfondue
Boerenkaas is kaas die ambachtelijk op de boerderij gemaakt wordt. In Nederland zijn er nog zo’n 300 boerengezinnen die van de melk van hun eigen koeien boerenkaas maken volgens hun eigen recept. Daarbij komt dat het voer, het gras en de grondsoort per boerderij verschillen. Dit alles geeft de boerenkaas zijn krachtige, unieke smaak. Reken maar dat je daar een lekkere kaasfondue van kunt maken!
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 300 g Boerenkaas
- 400 g Gruyère
- 1 teentje knoflook
- 300 ml Chardonnay
- 1 scheutje citroensap
- 1 klein glaasje sherry
- 1 el maïzena
- Versgemalen chilivlokken
Wat serveer je erbij?
- Stokbrood
- Wortels (gegrild)
- Paddenstoelen/champignons (gegrild)
- Broccoli (gegrild)
- Bloemkool (gegrild)
- Andere dippers
Hoe maak je het klaar?
- Rasp de kazen (of vraag het lief aan je kaasboer) en wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook.
- Schenk de wijn en citroen in de pan en verwarm het. Voeg de kaas al roerend in porties toe en laat het smelten.
- Los de maïzena in de sherry op en voeg dit aan de kaas toe. Breng de fondue al roerend aan de kook en breng het op smaak met wat versgemalen chilivlokken.
- Zet de fonduepan op een onderstel op tafel.
- Serveer met brood, gegrilde groenten en andere dippers.
Tip: zo gril je groenten
Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de groenten in met wat olijfolie, zout en peper. Verdeel het over een bakplaat met bakpapier. Plaats de bakplaat in de oven en draai de groenten tussentijds een keer om. Oventijd verschilt per type groente: broccoli 15/20 minuten, bloemkool 20 minuten, paddenstoelen 20 minuten en wortels 30 minuten.