
Weetjes over kaas gemaakt op de boerderij
Dat er ontelbaar veel soorten kaas bestaan, kaas van de boerderij altijd ambachtelijk wordt gemaakt en dat kaas heel erg lekker is, hoeven we natuurlijk niet te vertellen. Maar ken je de volgende feitjes over boerderijkaas al?
1. Kaas kan het beste op keldertemperatuur bewaard worden
Boerenkaas en kaas van de boerderij rijpen in z’n geheel gedurende de gewenste tijd voordat de boerin ze aansnijdt om te verkopen bij een temperatuur van ongeveer 14 à 15 °C. Nadat de kaas aangesneden is en je een stuk hebt gekocht, kun je de kaas het beste bij keldertemperatuur bewaren. Als je geen kelder hebt, wordt geadviseerd om de kazen in de koelkast te leggen. Maar als je boerenkaas of kaas van de boerderij gaat eten, haal deze dan minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast. Want alleen als de kaas op kamertemperatuur is, kun je goed de smaakdiversiteit proeven.
2. Als kaas 1 jaar oud is, noemen we het oude kaas
Boerenkaas en kaas van de boerderij kunnen heel oud worden. Zo is er het verhaal van iemand die zij n allereerste bereide kaas nog steeds in zij n bezit heeft en dat deze inmiddels vele tientallen jaar oud is. Vanaf ongeveer 5 weken is boerenkaas jong en na ongeveer een jaar is ze oud met alle tussenliggende leeft ij den. Uiteraard moet boerenkaas en kaas gemaakt op de boerderij in een rijpingsruimte zorgvuldig gerijpt zij n onder de juiste omstandigheden en in het begin dagelijks door de boer gekeerd worden. Daar komt niet alleen vakmanschap maar dus ook hard werken aan te pas!
3. Zo kies je met zorg de beste kaas uit
Ten eerste kij k je naar de kleur; deze moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Zonder te proeven kun je vervolgens de doorsnede beoordelen door naar de vorming van de gaten te kij ken. Vaak kun je een gevoel krijgen of de Boerenkaas en Kaas van de Boerderij smedig is: deze moet “op de plank liggen en niet op de plank staan”. Je kunt eventueel met je vinger voorzichtig op de korst duwen. Als de kaasschaaf over de kaas glijdt, wordt er gecontroleerd hoe dit proces verloopt: glijdt ze wat moeilijk en zie je de kaas enigszins meeveren dan is het gevoel ook oké. Daarna mag je proeven. Je proeft direct of het een boerenkaas of kaas van de boerderij is door de typische smaak. Je hoeft nu niet langer na te denken of ze goed is of niet.
4. Boeren maken behalve volvette kazen ook zelf magere kazen
Boeren bereiden magere kazen inderdaad ook zelf. Het vetgehalte wordt aangegeven met de term 20+, 30+, etc. Dit betekent dat minimaal zoveel procent van de vaste stof van kaas uit vet moet bestaan. Er worden in Nederland tegenwoordig ook schitterende mooie roodschimmel, blauwschimmel, zachte kazen en zelfs kazen met een bij zondere natuurkorst gemaakt.
Wat zou jij graag nog meer over boerderijkaas willen weten? Er is altijd een kaasverkooppunt bij jou in de buurt. Kijk op boerenkaasmaand.nl of volg ons op Instagram of Facebook @boerderij zuivel